У В А Г А !До всіх господарів, хто утримує свиней!
Відповідно до інформації відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 06.03.2023 року було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС), в с. Орлівщина Новомосковського району Дніпропетровської області.
Африканська чума свиней – контагіозна і найбільше згубна вірусна хвороба. Тобто швидко розповсюджується і вражає усе контактне поголів'я. До африканської чуми сприятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції – хворі свині та вірусоносії. З організму заразних свиней вірус виділяється з кров’ю (зокрема, при носових кровотечах), із фекаліями, сечею, слиною, сіменною рідиною. Можливе зараження респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней. Небезпечним є передача збудника інфекції з продуктами забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Крім того, механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходяться на зараженій вірусом території.
!Пам’ятайте – вірус надзвичайно стійкий в продукції свинарства, воді і зовнішньому середовищі. Вірус стійкий до дії зовнішніх факторів – в гної і ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців. При температурі 50°С зберігає вірулентність до 7 років, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, в копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, в замороженому м’ясі – до 3 років.
Проти антибіотиків він дуже стійкий, тому хворих і підозрілих свиней забивають з подальшим спалюванням туш.
Смертність хворих свиней досягає 98 – 100 відсотків, тому лікування не доцільне.
Вірус африканської чуми свиней не становить загрози життю та здоров'ю тваринам інших видів, а також людині, але це не означає, що люди та інші тварини не можуть поширювати вірус як носії.
Ранніми ознаками є пригнічення, залежування. Свині неохоче поїдають корм. Температура тіла підвищується до 40,5 – 42,0С і тримається майже до загибелі. Спостерігається слабкість, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла, носова кровотеча та інш.
Вакцинопрофілактика та лікування хворих тварин не розроблене і заборонене.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС?
• Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
•Систематично проводити дератизацію (знищення мишей та щурів), контроль розповсюдження безпритульних тварин.
• Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
• Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
• Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не використовувати не перевірений біоматеріал для штучного осіменіння свиноматок.
• Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
• Не згодовувати свиням харчові відходи.
АЧС часто плутають з класичною чумою свиней. Найкращий спосіб убезпечити себе від такої помилки — вакцинувати тварин від класичної чуми. Тоді, за умов виникнення симптомів, класичну чуму можна буде виключити.
Пам’ятайте!
При підозрі на АЧС сповістіть лікаря ветеринарної медицини, тел.0505336145 Світлана Коляда
Краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку себе та оточуючих!